Priprema zamene, merenje stome, čistoća

Održavanje kože u dobrom stanju oko stome zavisi od pravilne nege. Zdrava koža takođe znači i dobro prijanjanje kese. Stoga bi peritonealna nega kože trebala postati svakodnevnica za vas. Posvetite malo vremena svakog dana za negu vaše stome, bez stresa i pritiska.

Pre svega, treba vam sopstveni prostor i udobnost za vreme negovanja vaše stome. Obično je kućno kupatilo pravo mesto.

 

 

  Merenje stome

Obezbedite najbolju moguću zaštitu peritonealne kože prilagođavajući rupu diska što je moguće bliže obliku i veličini vaše stome (ostavljajući 3-4mm prostora).       

Samolepljivi materijal treba da prijanja savršeno oko stome, bez pritiska i iritacije.

U prvo vreme posle operacije, stoma polako menja svoju veličinu, kako se smanjuje otok, tako da treba da pratite veličinu stome svakodnevno (sa gore pomenutim diskom sa rupama).

 

 

 

 

 Čistoća peritonealne kože

Pre nego što se postavi nova kesa ( ili disk), peritonealna koža treba da bude čista i suva. Upotrebite ukvašenu gazu da dobro očistite deo oko stome od moguće zaostale prljavštine.

Kada očistite deo oko stome, osušite kožu suvom gazom. Ukoliko je deo još uvek vlažan, prosušite ga fenom na niskim temperaturama.

NE upotrebljavajte benzin, etar, bebi maramice i sredstva za čišćenje u obliku pene jer postoji opasnost od iritacije i isušivanja kože koja prouzrokuju alergiju.

Zeleni sapun je takođe dobar izbor za čišćenje peritonealne kože.

NE koristite kreme za široku upotrebu jer postoji opasnost da zamaste kožu i da ne može da se zalepi kesa.

Wellcare d.o.o.
Ignjata Joba 3, Voždovac, Beograd
Τel:  +381 114024 844

info@wellcare.rs