- Varenje počinje u ustima žvakanjem hrane i gutanjem prolazi kroz jednjak do želuca. U želucu se hrana meša sa digestivnim enzimima dok ne postane vodenasta kaša i ne pređe u ileum ili tanko crevo.
- Zidovi želuca i tankog creva imaju mišiće koji se šire i sužavaju i izazivaju peristaltičke pokrete koji omogućavaju hrani da se kreće (to se naziva peristaltika).
- Tokom „putovanja“ hrane u tanko crevo, većinu hranljivih sastojaka iz hrane telo apsorbuje, ostavljajući tečnu mešavinu nesvarenih sastojaka i vode. Tada proizvodi probave prelaze u polutečnom obliku u debelo crevo (kolon).
- Debelo crevo kao najvažniju funkciju ima apsorpciju vode, sakupljajući dehidrirani nesvareni materijal (stolicu) u polučvrstom obliku. Na kraju debelog creva stolica se čuva u rektumu odakle se prazni pomoću anusa.
(pojednostavljeni prikaz digestivnog sistema)